Wat is er WEL nu De Schans gesloten is! Schanskrant november 2020

Hoe gaat de Schans verder?

Helaas zijn wij genoodzaakt de Schans voorlopig weer te sluiten voor groepen. Alle trainingen tot 13 december komen te vervallen. Zoals ik in de vorige Schanskrant schreef: "Er is nog nooit een periode zo veranderlijk geweest als de tijd waarin we nu leven". 
Deze maand een Schanskrant waar veel in te lezen is.

We krijgen geregeld de vraag hoe het met ons is. Sommige mensen maken zich zelfs zorgen of de Schans nog wel kan blijven bestaan nu we weer dicht moeten en het einde nog niet in zicht is.

Wij hebben er werkelijk alle vertrouwen in dat we dit overleven, en meer dan dat! Natuurlijk is het voor ons nodig om de broekriem stevig aan te trekken om zo lang mogelijk financieel te overleven op ons spaargeld en de hulpmaatregelen die de overheid ons biedt. Ook de ondersteuning van deelnemers die hun vooruitbetaalde kosten nog niet terug vragen en natuurlijk de donaties helpen ons daarbij. Waarvoor nogmaals grote dank!

We doen meer dan overleven. We gaan tegelijkertijd voor LEVEN!

Een prachtige metafoor daarvoor is de verbouwing van de Hoeve. Al 10 jaar zijn daar plannen voor. Het is geen sinecure om voor een historische plek als Kasteel de Schans alle vergunningen rond te krijgen. En juist nu, in deze coronatijd, was het eindelijk zover. Inmiddels staat de ruwbouw van het bijgebouw overeind. We hebben nu de kans om de verbouwing van de Hoeve in een hogere versnelling te zetten zodat we eerder dan gepland een frisse en vernieuwde locatie hebben. We verheugen ons erop jullie daar straks in te kunnen verwelkomen!

En de verbouwing is maar één van de onderdelen van Cursuscentrum de Schans waarin we achter de schermen aan het bouwen zijn voor de toekomst. Wordt vervolgd. 

Samen zelf doen

Behalve de energie die we voelen bij het bouwen aan de toekomst missen we jullie hier wel op het terrein en in de trainingen. Van velen horen we dat dat wederzijds is. Jullie missen elkaar ook horen we. Hier en daar ontstaan soms wat initiatieven om elkaar een hart onder de riem te steken en toch de verbinding met elkaar te voelen die zo eigen is aan de contact die we hier met elkaar hebben. We zijn wat meer op onszelf aangewezen in deze periode.  Een gevleugelde uitspraak hier is: ‘Je moet het wel zelf doen maar je hoeft het niet alleen te doen.’ 

Wat is er wel!

  • Het lijkt ons de moeite waard om elkaar in een besloten facebookgroep op te zoeken. Een groep van mensen die met elkaar verbonden is via de Schans (vroeger, nu of wellicht in toekomst). Besloten om het veiliger te maken dan wanneer iedereen alles zomaar kan lezen. Het idee is om op die pagina elkaar te horen, gehoord te worden, elkaar te zien en gezien te worden, bij elkaar je frustraties te mogen uiten en je blijdschap, elkaar te inspireren en een hart onder de riem te steken. Kortom: om elkaar te laten weten dat we het samen zelf doen. Als je het ziet zitten om mee te doen, kun je een verzoek versturen voor deelname aan de groep.                           
  • Individuele- en relatie sessies kunnen wel doorgang vinden. Zowel live als online. Op De Schans en ook op andere plekken in het land. Je vindt hen terug op de overzichtspagina met trainers.
  • Online activiteiten in november en december. Inmiddels hebben we ervaring met het geven van online activiteiten. Meike was alweer gestart met meditaties en voor in november met het thema "Geven en ontvangen; een delicate balans". Hoe is jouw balans tussen geven en ontvangen?  Waar haal je voeding vandaan zodat je kunt geven zonder uitgeput te raken?
    Maud en Dymphy gaan nu ook online respectievelijk Emotioneel Lichaams Werk® met als thema "Break van de week” & “Bewust tot rust” en Chi Neng Qigong - kracht, kalmt en vitailiteit geven. Kijk voor datums in de agenda.

Chi Neng Qigong - Kracht, kalmte en vitaliteit

Balans dat is waar ik al snel aan moet denken bij onderstaande foto en dat is nou precies een heel groot misverstand in de beoefening van Yoga, meditatie en Qigong. We zien plaatjes van prachtige mensen in witte kleding op een strand balanceren en dat perfecte beeld lijkt ons een soort eeuwig durende sereniteit te beloven. Een wereld van alleen maar rust, blijdschap en liefde zonder de aanwezigheid van negatieve emoties of andere problemen. En dat deze staat van gelukzaligheid te bereiken is door het uitvoeren van Oosterse bewegings- of meditatie technieken.
Maar is dat wel balans? Alleen liefde, blijdschap en vreugde ervaren klinkt eerlijk gezegd als een enorme disbalans. Het is tenslotte niet eens de helft van het enorme scala aan emoties wat we als mens kunnen ervaren. Wanneer we ons thuis kunnen voelen bij al onze emoties en dus ook aanwezig kunnen blijven bij de emoties die we negatief noemen dan komt er meer innerlijke rust. We hoeven niet meer constant op zoek naar allerlei afleidingsmanoeuvres om de onprettige dingen in ons leven niet te hoeven voelen. 
En dat is nou precies waar het om gaat bij het beoefenen van Chi Neng Qigong, aanwezig blijven in je lichaam ongeacht wat er gebeurt of te voelen is.
Daarom zijn de oefeningen ook niet alleen maar prettig om te doen (de meeste trouwens wel :-)) Soms wordt je fysiek uitgedaagd of juist mentaal en het is uitermate boeiend hoe we daar mee omgaan. Meestal is je reactie op een oefening of een innerlijke gevecht exact te kopiëren naar een situatie in je dagelijkse leven. Dit beseffen en doorzien is ontzettend leerzaam!
En jazeker de oefeningen brengen ook rust en ze vullen je lichaams- Qi (energie) aan en dat geeft absoluut een vitaler gevoel. Dat is allemaal waar maar het boeiendste vind ik de zelfkennis die het oplevert. En wie zichzelf kent begrijpt de wereld!

Dimphy

"People will do anything, no matter how absurd, to avoid facing their own souls.”
― C.G. Jung

Trainingen rond de feestdagen en begin januari

We hebben geen idee of we na 13 december weer open kunnen gaan. Daarom willen we de volgende trainingen onder de aandacht brengen. Als je belangstelling hebt, twijfel niet om je in te schrijven vanwege de onzekerheid of het doorgaat. Juist in deze tijd kan het fijn zijn om met gelijkgezinde samen te zijn, verbinding te maken en verdieping te ervaren. Wanneer de training niet doorgaat of je zelf niet mee kunt doen i.v.m. met corona dan geldt de corona-annuleringsregeling en maatregelen.

19 t/m 20 december NIEUW! Het Pad naar Intimiteit – voor jongvolwassenen t/m 29 jaar: Thema’s als verbinding, grenzen en intimiteit spelen op alle leeftijden. En het kan  fijn zijn om het oefenen met deze kwetsbare thema’s te doen onder leeftijdsgenoten. Het Pad naar Intimiteit is een training speciaal voor jong volwassenen tot 30 jaar. Een training waarin je in je eigen tempo op zoek gaat naar de manier waarop jij contact maakt of juist uit de weg gaat. Wat heb je nodig om kwetsbaar te durven zijn en welke verlangens leven er op het gebied van intimiteit. "Only go as fast as the slowest part in you feels safe to go".

27 t/m 30 december De Langste Nachten - Kerst-special: Voor iedereen die zijn hart wil verwarmen en zich wil bezinnen in de dagen tussen Kerst en Nieuwjaar. Tijdens deze workshop komen we samen op Cursuscentrum De Schans om stil te staan en inspiratie op te doen om verder te gaan. Voor wie in verbinding wil gaan met zichzelf en anderen. We staan stil bij het afgelopen jaar, waarna je met dankbaarheid op deze periode kunt terugkijken. We kijken zowel naar de pijnlijke gebeurtenissen, om ze een plek te geven en zachter te laten worden, als naar de menselijke rijkdom en warmte die het jaar ons gebracht heeft. Acceptatie en dankbaarheid bestaan naast elkaar.

8 t/m 10 januari Echtgenoten/ echt-genieten: is een training voor liefdeskoppels die het verlangen hebben om op een bijzondere manier tijd met elkaar door te brengen. Het kan zijn dat je relatie gaandeweg niet meer zo spannend is en dat je behoefte is meer verbinding te voelen met elkaar. Wellicht ga je patronen herkennen en erkennen die tussen jullie in staan. Je wordt ondersteunt om hier helderheid in te krijgen en je verantwoordelijkheid te nemen. Er is tijd om jouw emoties en gedachten te kunnen delen met je partner, zonder de ander te willen overtuigen. We gaan naar overgave en het toelaten van je partner. Waardoor je de liefde weer voelt stromen en met mildheid naar elkaar kan kijken.

14 t/m 17 januari Vasthouden en Loslaten - basis: Vasthouden is de pool van het aannemen, het intens voelen, de koestering, het exploreren. Het bezit de kracht van de liefde. Loslaten is de pool van het vrijgeven van de energie die in het aannemen en vasthouden verscholen gaat. Het is je laten zien, tonen aan de wereld wie je bent en wat je met je meedraagt. Je kan pas los-laten wat je vast-gehouden hebt. Je kan pas vrij-geven wat je aan-genomen hebt.

Trajecttraining begin 2021

De Ont-dekkingstocht: Tijdens deze tocht krijg je ondersteuning in het onthullen van jouw leven tot nu toe. Je gaat lijfelijk ervaren welke gevoelens je onderdrukt, wat je blokkades zijn, welke overtuigingen en gedragspatronen je hebt ontwikkeld  die je belemmeren om te leven zoals je zou willen leven. Deze gedragspatronen zijn vaak ontstaan in je gezin van herkomst. Systemisch Werken kan je inzicht geven in de (vaak onbewuste) verstrikkingen uit jouw geschiedenis. Je gaat ontdekken wie je in essentie bent: met je schaduw- en lichte eigenschappen, met je sterke- en zwakke kanten. Je bent vaak meer gebonden aan je familiesysteem, dan dat je je bewust bent. De tocht duurt 3x 3 dagen en de start is op 22 januari.

Boekentip! 

Een nieuwe rubriek in de Schanskrant. Veel mensen hebben in deze periode weer meer tijd om een boek te lezen. Elke maand een tip. 

Als verwoed lezer ga ik telkens weer op zoek naar die ene goede roman; stevige en goede literatuur met betekenis en diepgang. De voorbije maanden ontstond er veel tijd om die zoektocht weer voluit te kunnen gaan. In de plaatselijke boekhandel kennen ze me stilaan en krijg ik regelmatig fijne suggesties waaruit ik op gevoel een keuze maak. En ja, als bibliofiel loop ik liever in de boekhandel rond dan in de bibliotheek. Die bibliotheek heb ik liever thuis staan.

David Grossman is een Israëlische schrijver. Van deze schrijver is onlangs een nieuw boek uitgekomen dat ik met stijgende gretigheid en verwondering gelezen heb; “Het leven speelt met mij”. Een roman over 3 generaties vrouwen waarin relaties, systemen, herkomst en wortels een onwaarschijnlijk mooi verhaal bouwen rond verbinding, (h)erkenning en aanvaarding. Een echte aanrader die leest als een trein. 
Vera groeit op in een welgesteld Joods gezin, maar valt voor Miloš, een arme Servische dorpeling. Samen beleven ze een grootse liefde, versterkt door een misschien nog wel grotere toewijding aan hun geloof in het communisme en een rechtvaardige wereld. Ze nemen deel aan de partizanenstrijd tegen de nazi’s en aan het eind van de oorlog wordt hun dochter Nina geboren. Miloš wordt onverwacht gearresteerd als verrader. Vera wordt opgepakt en voor een onmogelijke keuze gesteld: vrijuit gaan, of zelf in een kamp belanden. De keuze die Vera maakt zal nog generaties lang doorwerken. Op haar negentigste verjaardag stellen haar dochter en kleindochter voor met Vera naar Goli Otok af te reizen. De reis legt de meest tegenstrijdige emoties bloot – angst, liefde en barmhartigheid – die het weefsel van een familie voor altijd kunnen veranderen. "Het leven speelt met mij" laat zien hoe en waarom wij soms tot de meest onmogelijke beslissingen worden gedreven. 

Geniet ervan! Geert Hulselmans

Verbouwing van de Hoeve

Zo ligt de boel plat en zo staat het weer recht. In slechts drie weken stond de ruwbouw van het nieuwe deel van de Hoeve overeind. De volgende stap wordt het vernieuwen van het bestaande dak.

Agenda

november 
12 nov   Online – Meditatie met Meike 20.30 uur
28 nov   Online - Meditatie met Meike 9.30 uur
18 nov   Online – “Break van de week”, ELW® met Maud
21 nov   Online – “Bewust tot rust”, ELW® met Maud
28 nov   Online – Meditatie met Meike
 
december       
3 dec    Online – Meditatie met Meike
9 dec    Online – “Break van de week”, ELW® met Maud
10 dec  Online – Kracht, kalmte en vitaliteit met Dimphy
12 dec  Online – Meditatie met Meike
19 dec  Online – “Bewust tot rust”, ELW® met Maud
19 dec  Het Pad naar Intimiteit – voor jongvolwassenen t/m 29 jaar
27 dec  De Langste Nachten
Kijk regelmatig in de agenda op de website. Er zijn steeds aanpassingen i.v.m. verschuivingen van trainingen en trainingen die niet doorgaan & nieuwe online activiteiten.

We hopen je ooit weer te ontmoeten op De Schans en de komende weken online! 
We wensen iedereen moed, vertrouwen en een goede gezondheid.