Ontwikkelingsfasen

De fasen die van belang zijn:

  1. De hechting vlak na de geboorte. De hechting tussen moeder en kind is voor de overleving van groot belang. Mensenkinderen hebben nog lang zorg nodig. De hechting voorkomt dat het kind in de steek gelaten wordt.
  2. Separatiefase rond het tweede levensjaar. Dit is de fase waarin het kind driftig wordt en nee gaat zeggen tegen zijn of haar ouders. Dit dient om zich al een stukje los te maken van moeder en een eigen ik (ego) te ontwikkelen.
  3. De oedipale fase vindt plaats rond het vierde levensjaar. Kinderen worden zich dan bewust van hun geslacht en ervaren dat het prettig is om dit aan te raken. Ze worden nieuwsgierig naar het verschil tussen jongens en meisjes en alles wat hiermee te maken heeft. De reacties van de ouders tijdens deze periode hebben grote invloed op de verdere ontwikkeling van seksualiteit.
  4. De puberteit is de fase die de ontwikkeling van de seksualiteit afrondt. Tijdens deze fase maken kinderen zich los van hun ouders en ontwikkelen hun autonomie. Hormonen hebben dan een grote invloed op het gedrag van de tieners. Ze verlaten de veiligheid van de leeftijdsgenoten van het eigen geslacht en gaan op zoek naar het andere geslacht.