Accommodatie

Het landgoed Kasteel De Schans

Het is gelegen in een fraaie, bosrijke omgeving in Belgisch Limburg op ca. 20 kilometer van Maaseik (B) en Weert (NL). Het nabijgelegen dorp Opoeteren ontleent zijn naam aan de bosbeek De Oeter, die enkele kilometers voorbij het kasteel ontspringt. De beek slingert zich over het kasteelterrein en ververst daar het water van de vijvers. Het kristalheldere water stroomt ook langs de zweethutten en biedt de deelnemers desgewenst verkoeling.

Koetshuis, Hoeve en een yurt

De accommodaties voor de cursussen liggen op het domein rond het historische kasteel. In de gebouwen De Hoeve en Het Koetshuis zijn groepsruimtes, eet- en slaapzalen. Op het terrein staat een yurt die zich uitstekend leent als groepsverblijf. We beschikken over een gratis WIFI netwerk voor onze gasten.


Vegetarische keuken

 

 

Tijdens de cursussen verzorgen onze koks de maaltijden.  Hun vaardigheden zijn, net als onze accommodaties, voor verhuur beschikbaar. Voor verhuur van accommodatie zijn er diverse mogelijkheden. Wil je weten of er ruimte beschikbaar is en/of een offerte aanvragen, stuur dan een mail.

 

 

Geschiedenis

Het kasteel wordt sinds 1994 bewoond door een woongemeenschap, waar ook diverse trainers deel van uitmaken. Op de plek van het huidige kasteel werd rond 1540 al een schans gebouwd (bekend als de Dornerschans) door Philips de Montmorency, beter bekend als de erfgraaf van Hoorne dat waarschijnlijk dienst deed als jachtslot. In 1568 werd hij samen met de Graaf van Egmont op de Grote Markt in Brussel onthoofd. Hij was een invloedrijk man, onder meer Ridder van het Gulden Vlies, admiraal en lid van de Raad van State. Bij de Spaanse koning Philips II viel hij in ongenade toen hij samen met Egmont en Willem van Oranje verzocht om de gevreesde kardinaal Granvelle te ontheffen van zijn functie als bewindvoerder over de Nederlanden. Een gebeurtenis die bijdroeg aan de Tachtigjarige Oorlog en de deling van de Nederlanden.

Michael de Selys, burgemeester van Maastricht en later ook van Luik en inwoner van Opoeteren, liet in 1667 het eerste deel van het huidige kasteel bouwen en de familie de Selys (of de Selijs), verbleef er tot 1840. 

Hoorne raakte letterlijk zijn hoofd kwijt. Tegenwoordig staat Kasteel De Schans voor een ander soort 'onthoofding'. Als therapeutisch centrum voor persoonlijke ontwikkeling en bezieling helpen we je graag bij het wegnemen van kopzorgen, halsstarrigheid, koppigheid, hardnekkigheid, punthoofden en dergelijke.

Kortom: een therapiecentrum met een hart.

Kasteel de Schans vroeger

-->